Вторник, 06 Януари 2015 22:54

Честване на 90 години от рождението на проф.д-р Христо Браилски в родната му къща - 25 октомври 2014 г.

Покана за събитието Покана за събитието

Днес сме в  къщата на  професор д.м.н. Христо Браилски , в която е роден на 25 октомври 1924 година. Макар и без него честваме 90-тата му годишнина. Избрахме това място и повод, за да си спомним и чрез това скромно ъбитие да дадем гласност на признателността ни него. Именно домът му днес ни посреща като превърнат в  „ малък, музей за мен“, както споделя, че би искал в автобиографията си. Където и да е учил , работел и живял, този дом му е бил връзката  с рода и  близките ,  нещо неприкосновено  и много значимо за него. Тук е израстнал с най- ярките спомени от трудно, но щастливо детство,  завръщал се е при  родители, които  „когато ме видяха –заплакаха. Радостта им бе неописуема“, от тук изпраща последния си близък, майка си, която за него „беше героиня и светица“.

На въпрос на Найден Ангелов в интервю от 2003: „Ти си един от малцината калейчани, които никога не са се откъсвали от родното гнездо – телом и духом. Почти в по-голямата част от живота си и до днес живееш на село и тук написа повечето от трудовете си. Коя притегателна сила те влече къмродния корен, че не те завладя урбанизацията и гурбетчийството, отговаря: „Обичам родния си край, неповторимото село Калейца с остроумните селяни зевзеци и народни философи, пленителната планинска природа, реката, която минава край нашия двор и страстта към риболова. На всички мои земляци и приятели желая здравословно дълголетие! „

Самият проф. Браилски  символизира  семантичното значение на думата трудолюбие. До последния си ден чете и изучава нова информация, пише, рецензира, сътрудничи на издателства, консултира болни. С гостоприемство и добродушие, много страдащи от региона бяха посрещани тук, за да се убедят във неговото верую: “ Да помага и да лекува, това и днес , както и винаги, е призванието на лекаря.“, и „Срещата с лекаря трябва  да носи на болните  положителни емоции, надежда и упование.“ Изключителен и признат учен, той беше за нас Професора- милосърден и сърдечен лекар. Притежаше изключителна  човещина, имаше елегантни взаимоотношения с всички - колеги и обикновени скромни съселяни. Помнеше хора и събития с невероятна яснота и точност, беше обективен и непреднамерен, с любопитство следеше  и адмирираше успяващи млади хора. Умееше да общува с всеки и никога не намекваше дори  поучителна забележка или съвет от позициите на човек с много опит и познания. Много етичен и умерен във всяко отношение той беше и признат учен, но и човек , който предразполагаше с уважението си, с добротата и топлата си усмивка.

-----

Удоволствие за нас е , че днес ще посветим този ден в негова памет - човекът, наследил най - прекрасните добродетели на някогашните истински българи, скромният лечител от Калейца, световнопризнат лекар, който и след смрътта си избра да помага на хората-млади медици, тръгнали по неговия път.

На събитието бяхя връчвани CD носители с информация за фондацията, сканирани трудове на проф. д-р Браилски, Биобиблиография.

Прочетена 595 пъти