Вторник, 06 Януари 2015 22:52

На 23.01.2013 се навършват 10 години от смъртта на проф. д-р Христо Иванов Браилски.

Лекар по професия и призвание, практикуващ специалист гастроентеролог, преподавател и учен , проф.д-р Браилски е роден  на 25.10.12924 г. в с. Калейца. Софийският факултет по медицина  завършва   през 1948 г., а през 1966 става професор по гастроентерология. През годините заема позиции на ръководител на катедрата по гастроентерология , заестник-ректор на  ИСУЛ,  директор на Научния институт  по   гастроентерология  и хранене при  Медицинска академия до пенсионирането си. Продължава да работи във ВМИ Плевен до 1998 г. като ръководител на клиниката по гастроентерология. В продължение на 17 години  е главен републикански специалист по гастроентерология в МНЗСГ. Специализирал е в Германия и Франция.Над 400 негови научни труда са публикувани  в научни издания на руски, френски, английски, испански, немски и др. езици. Написал е 11 самостоятелни монографии,сред които най-значимия му, според самия него труд „Функционални заболявания на храносмилателната система“. Участвал е в написването  на 63 монографични издания, сборници , ръководства и учебници. Допринесъл е за внедряването на нови български лекарствени препарати. За цялостната си работа е награден  с държавното отличие „Заслужил лекар”. Получавал е през годините множество отличия и  награди. Членувал е в Европейската и Световна  асоциация на гастроентерологичната ендоскопия. През 2002 г. е удостоен  с почетен знак „Златен герб- Троян”.

Съобразно волята му, отразена в саморъчно завещание, проф. Браилски  желае да се създаде фондация на негово име, която да подпомага отлични студенти по медецина, а също така родната му къща да бъде уредена като музей. За целта проф. Браилски завещава апартамента си в София, а влоговети си за изработка на подходящ паметник в двора на къщата му.

В изпълнение на волята му, Община Троян като изпълнител на завещанието, чрез съответните решения на Общински съвет  учреди  през 2006 г.  Фондация „Професор д-р Христо Браиски”, с. Калейца. В дейността си за изминалите години  фондацията реализира ремонт на къща Браилски, постави се  паметник на професора в двора й, подредена е експозиция с трудовете, дипломи и отличията му.  Продължава поддържането на къщата и дворното пространство. С цел подпомагане на отлични студенти по медицина , Общински съвет Троян прие правилник за материално подпомагане от  Фондация „Професор д-р Христо Браиски”. Кандидатите за подпомагане трябва да бъдат жители на Община Троян и да имат среден  годишен успех от предходната учебна година  не по- нисък от  отличен -  5.50.  За настоящата  учебна 2012-2013 се подпомага с решение на Общото събрание- Общински съвет Троян 1 студент.

Поклонение на гроба му от признателни калейчани  и членове на УС  на  Фондацията ще се състои на 23.01.2013 , 10 часа.

Прочетена 552 пъти